homepage

Klik op het logo om naar de webwinkel te gaan.

 

Beginners handleiding.

Ben snijdt al meer dan 25 jaar hout en heeft door de jaren heen behoorlijk wat ervaring opgedaan. Veel klein werk, zoals teksten, beelden, reliŽfwerk en andere voorwerpen zijn door hem gesneden. Ook heeft hij enkele grote projecten gemaakt zoals een grote totempaal met allerlei dierenfiguren van 9 meter voor een padvinderij en een altaar voor een Syrische orthodoxe kerk. Hij is voorzitter van de houtsnijdersvereniging "de Burijn" in Rijssen. 

Om de beginnende houtsnijder op het goede pad te brengen heeft Ben voor u enkele tips.

Wat wilt u doen.

Houtsnijden bestaat uit verschillende vormen. Om u een beeld te geven welke vormen er zijn volgen hier enkele manieren om hout te snijden.

1. ReliŽfhoutsnijwerk. Houtsnijden in een plank, waarbij het oppervlakte al dan niet diep wordt bewerkt.

2. Beeldhouwen. Het 3d houtsnijden, waarbij het werkstuk rondom wordt bewerkt.

3. Het zogenaamde uit de hand snijden. Kleine objecten worden met een mes uit de hand gesneden.

4. Het Friese houtsnijwerk, ook wel chipcarving of kerfsnede genoemd. Verschillende gebruiksvoorwerpen worden met motieven besneden in een steeds wederkerende vorm.

5 Het maken van beelden met behulp van de kettingzaag of ander snel verspanend gereedschap van Arbortech)

6 Fan carving is het snijden van vogels en andere figuren uit een vers stukje hout.

 

Orientatie.

Bezoek eens een houtsnijclub bij u in  de buurt en kijk hoe men hier aan het werk is. U komt al gauw tot de conclusie, dat houtsnijders niet te beroerd zijn om u verder te helpen met deze mooie hobby. Een aantal verenigingen zijn:

Houtsnijdersvereniging "de Burijn"te Rijssen www.burijn.tk.

Houtsnijclub Ter Heide te As www.houtsnijclubas.tk

Houtsnijdersclub EHHC te Hoogeveen  www.freewebs.com/houtsnijdersclub

Snippersnieders te Roden cazemier@cs.com

houtsnijclub Zuidwaolde a.westert@kpnplanet.nl

Houtsnijclub De groep Lemelerveld

houtsnijclub De Pracht gemeente@waalre.nl

Houtsnijclub Dwingelo

Houtsnijclub Het venster 0341) 25 72 42.

Houtsnijclub Beerzerveld www.everyoneweb.com/houtsnijclubbeerzerveld.nl

Houtsnijclub Raalte

houtsnijclub te Kapelle

houtsnijclub Silvolde

Houtsnijclub Emmermeer,  tel. 0591 858102/06 21238574  e-mail:  m_eerhart1@hotmail.com.

Begin met een eenvoudig project. Veel beginners willen beginnen met een project, wat eigenlijk nog te moeilijk is. Frustratie komen dan naar boven en als het dan niet wil lukken komt er een einde aan  het beoefenen van deze mooie hobby. De verleiding is er ook om een project te snel af te maken. Wees geduldig, want Rome is ook niet gebouwd op 1 dag. In korte tijd zult u verliefd worden op deze hobby. Omdat het een hobby is die niet veel wordt beoefend zullen uw familieleden en vrienden  u prijzen om het door u gemaakte eerste houtsnijwerk.

Bezoek eens bijvoorbeeld de manifestatie "Open Dag Hout" U zult overweldigd worden door de kwaliteit van het houtsnijwerk op deze tentoonstelling. Deze happening wordt dit jaar gehouden op zondag, 25 april 2010 in het Fries Congrescentrum te Drachten.

Houtsnijcursus.

U kunt zich opgeven voor een beginnerscursus bij een houtsnijder bij u in de buurt. Ben zal in de loop van 2010 beginnen met het geven workshops houtsnijden op locatie in het land en bij hem in zijn atelier.  Deze cursussen zullen bestaan uit de eerste beginselen van het houtsnijden, waarbij de cursist direct aan de slag kan onder zijn aanwijzingen. Er zullen workshops komen in Fries houtsnijwerk, reliŽfwerk en het snijden uit de hand met een mes. Nadere informatie zal t.z.t. op deze site verschijnen.

Hout.

Hout is te identificeren in zacht en hardhout. Deze termen hebben niets te maken met de dichtheid of hardheid van het hout. Hardhout verwijst naar het hout waar het vandaan komt n.l de bladverliezende bomen en het hout van de naaldbomen. Lindehout is in europa het meest gebruikte hout voor houtsnijwerk. Het is vast,  zonder veel nerf, splintert niet en het is makkelijk te snijden. Het laat zich goed verlijmen. Verder zijn als Europese houtsoorten geschikt, alle vruchtbomen, esdoorn, eiken en noten. Echter deze houtsoorten zijn een stuk harder dan de linde. Verder is Jelutong, het hout van de rubberboom, geschikt om te snijden. Als men deze houtsoort kan kopen, dient men er op te letten dat het zwaar aanvoelt. De lichtere vorm breekt gauw af. Dit is een tropische houtsoort.

Veilig werken.

Daar we met vlijmscherp gereedschap werken is veiligheid een vereiste. Te denken hierbij is de manier van snijden en de omgang met de gutsen en messen. Beoefend men het snijden vanuit de hand met een mes, denk er dan aan dat men altijd van zich af snijdt. De makkelijkste manier om kleine voorwerpen te snijden is om de duim als een soort hefboom te gebruiken. Maak voor het snijden van een klein 3d project over de gehele lengte een middenstreep en probeer zoveel mogelijk materiaal aan weerszijden gelijktijdig weg te snijden.

Voor het snijden en werken met gutsen is een zeer belangrijke veiligheid, dat men de guts altijd met twee handen vast houdt. Het werkstuk dient vast te staan of geklemd. Nooit een hand achter de guts plaatsen daar uitschieten ver strekkende gevolgen kan hebben. Een uitzondering hierbij is dat men gebruik maakt van een een flessenhamer of klopper. In de ene hand houdt men dan de guts terwijl met de andere de klopper/hamer wordt gebruikt.

Gereedschap.

Voor een beginner is het niet direct noodzakelijk om een groot aantal gutsen en messen aan te schaffen. Om te beginnen met reliŽfwerk zijn drie gutsen en een mes voldoende eventueel aangevuld met een klopper. 1 van de gutsen dient een V guts te zijn, terwijl de andere twee een afgeronde gutsen van verschillende breedtes moeten zijn. Als mesje kan men het beste het zogenaamde rozenmesje aanschaffen, daar deze min of meer overal  voor te gebruiken is. Koop gereedschap van een goed merk en geen setjes die men wel eens aantreft op rommelmarkten en bouwmarkten. Het metaal van deze gutsen en messen is van dien aard, dat deze bij gebruik om de haverklap stomp zijn.

Zorg, dat het gereedschap vlijmscherp is. Hiermee wordt bedoeld, dat de messen en gutsen zodanig scherp moeten zijn, dat ze min of meer als koek door het hout snijden. Menigeen die begonnen is met houtsnijwerk haakt al snel weer af, daar men geen goed gereedschap gebruikt en gereedschap gebruikt, dat niet scherp is. Om zijn gereedschap scherp te houden gebruikt Ben een eenvoudig te maken slijpmachinetje. Hiervoor heeft men nodig een zaagas (op veel rommelmarkten tegen een paar euro te koop), een elektro motor ( liefst eentje van een oude wasmachine met een laag toerental) Kan ook een andere motor zijn, maar dan dient er een grotere poelie op de zaagas te worden gemonteerd om het toerental terug te brengen.Elektromotoren zijn vaak tegen een schappelijk prijs te vinden bij kringloopwinkels. Het geheel wordt gemonteerd op een dikke houten plaat of plank. Overbrenging geschiedt door een V snaar. Op de zaagas wordt een zogenaamde rubberschijf en een viltschijf geplaatst. De rubberschijf dient om het mes of de guts met een minimale afname te slijpen en de viltschijf dient dan om met behulp van  polijstpasta, dat hierop wordt aangebracht, het braampje dat door het slijpen is ontstaan er af te polijsten. Zo krijgt men een vlijmscherp stukje gereedschap. Bij het monteren van bovengenoemde materialen dient men er op te letten dat de slijpschijven  VAN U AFDRAAIEN!!!!!!!!!!! DUS DE MOTOR ZODANIG MONTEREN, DAT DE DRAAIRICHTING VAN DE SCHIJVEN NIET NAAR U TOEDRAAIT MAAR VAN U AF. DIT IS HEEL BELANGRIJK, DAAR DE GUTSEN EN MESSEN ANDERS HEEL SNEL IN DE SCHIJVEN SCHIETEN MET DE GEVOLGEN DAT DE SCHIJVEN ONBRUIKBAAR WORDEN EN HET ZEER GEVAARLIJK IS ALS EEN GUTS IN DE SCHIJF SCHIET. De rubberschijf en viltschijf zijn bij de meeste goede gereedschapzaken te koop.

In tegenstelling tot wat veelal wordt beweerd, behoeft bij deze manier van slijpen niet de binnenkant van de guts te worden geslepen en men behoeft de guts of het mes niet steeds te wetten op een steen of een stuk leer. Wordt de guts of mes weer minder scherp, dan voldoet meestal om de guts of het mes even over de viltschijf te halen.

 

Het snijden.

 

Gebruik bij het reliŽfwerk zoveel mogelijk een Burijn (V guts) voor het uitsnijden van lijnen en steek daarna het overtollige hout weg met een plattere beitel. Indien men de lijnen gaat inhakken met een platte beitel zit men dit in een later stadium altijd terug als men het oppervlak gaat behandelen met beits. Men ziet dan elke steek in het werkstuk. Dit geeft een storend effect. Ook wordt het breken van het hout op deze manier tegengegaan.

 

Klik hier voor een minicursus eenvoudig reliefwerk.

 

Gebruik voor het snijden met gutsen een flessenhamer c.q. klopper. Deze is eenvoudig te maken met een draaibank. Voordeel ten opzichte van een gewonen houten hamer is dat men eigenlijk nooit mis slaat met deze klopper.

 

 

Bij het Fries houtsnijwerk heeft men nogal eens problemen met het overdragen van de tekening op het hout. Zorg dat het hout goed vlak en fijn geschuurd is. Om de tekening op het hout te krijgen zijn een aantal manieren.

1. Het overbrengen met carbonpapier. Hiervoor dient men niet het goedkope blauwe of groene carbonpapier te gebruiken daar deze vlekken achterlaat. Men kan het beste de zwarte versie nemen die iets duurder is maar niet vlekt. De tekening vervolgens met een scherp aangeslepen potlood overtrekken. Gebruik geen zacht potlood maar een eentje met een harde stift.

2. Wat vele Friese houtsnijders doen is om de tekening op het hout te plakken met verdunde houtlijm. Na droging kunnen dan de motieven worden uitgesneden, waarna met een schuurblokje het overtollig papier wordt afgeschuurd.

3. ook bestaat de mogelijkheid om een gekopieerde tekening  met een strijkijzer op het hout aan te brengen. Denk er dan wel om dat dit in spiegelbeeld gebeurd. Let op, dit lukt niet met een tekening die geprint is door een PC printer.

 

Afwerken werkstuk.

 

Een werkstuk, dat met veel geduld en liefde is gemaakt, dient een goede afwerking en deze te beschermen met een laklaag c.q. waslaag of epoxy.

1. Lakken kan met een harde lak, maar ook met de zogenaamde wasbeits. De  laatste is uitermate geschikt voor werkstukken voor binnen. Men brengtr 1 of 2 lagen op en laat het werkstuk goed drogen. Hierna wordt met een harde borstel het werkstuk opgepoetst, waarna een mooie glans ontstaat. Is te verkrijgen in verschillende kleuren.

2. Het werkstuk behandelen met was en of lijnolie. Dit dient een aantal keren te gebeuren en na droging uitpoetsen.

3. Voor buiten dienen werkstuikken zodanig te worden behandeld, dat er geen vocht meer bij kan. Dit kan door meerdere keren af te lakken met een harde lak ( geen glitsa of andere beitsen). Ook bestaat de mogelijkheid om het werkstuk waterdicht te maken met epoxy. Dit is een 2 componentenlak, die glashard uithardt en het werkstuk water dicht maakt.

 

Nog meer info?

Neem contact op met Ben Plomp en stel hem uw vragen. ben@sutacelot.nl